Omleta cu cartofi dulci

La micul dejun sau la pranz, omleta aceasta este satioasa si se prepara rapid daca aveti cartofii gata copti. Este la fel de buna daca o preparati la cuptor sau pe plita. 
 
Omleta cu cartofi dulci
Ingrediente
Omleta (ingrediente pt o omleta de 26 cm)
6 oua
2 linguri ulei de cocos
1 lingura cu varf branza moale (ricotta, branza de capra, brie)
sare, piper negru
Cartofi dulci copti (ingrediente pt 3 omlete)
4 cartofi dulci
3 fire ceapa verde
1 lingura ulei
sare, piper negru
 
Preparare
Pregatiti prima data cartofii dulci. Se curata cu aparatul de curatat legume si apoi se taie rondele groase de un deget. Se presara cu sare si piper negru si apoi se adauga ulei de cocos. Se amesteca.
 
Se pun cartofii intr-o tava termorezistenta in care sa incapa unii langa altii, putand fi usor suprapusi. Se coc la 180C timp de 45 minute. Dupa acest timp se verifica unul sa fie complet facut, adica cremos in interior.
 
Se scoate tava din cuptor si se adauga ceapa verde taiata rondele. Se amesteca.
* cartofii se pot pregati astfel si cu 1-2 zile inainte; se vor pastra la frigider pana e nevoie de ei; din aceasta cantitate de cartofi dulci copti veti putea face 3 omlete mari (din 6 ou fiecare).
 
Cand doriti sa preparati omleta, puneti uleiul intr-o tigaie de aprox 26 cm. Asezati pe fundul ei rondele de cartofi dulci (1/3 din cartofii dulci copti mai sus). Aveti grija sa luati si ceapa verde. Incingeti usor tigaia cu cartofi, pe foc mic.
 
Pana se incinge tigaia, bateti bine 6 oua cu sare si piper negru. Cand uleiul din tigaie sfaraie turnati ouale. Aseteptati cateva secunde sa vedeti ca omleta se incheaga pe margini si imediat mutati tigaia in cuptor la 190C timp de 10-13 minute (verificati dupa 10 minute sa fie inchegata deasupra).
 
Rasturnati omleta pe o farfurie larga. Decorati cu bucatele de branza moale, putina ceapa verde de pe cartofii copti, rasniti piper negru, presarati fulgi de chili daca doriti sa fie putin picanta si picurati 2 lingurite ulei masline deasupra. E buna calda sau la temperatura camerei.
 
 
Nota: Aceasta reteta se poate face si sub forma de omleta normala, pe plita. Se bat ouale si se prajeste omleta in uleiul incins pana e cam 80% facuta. Abia atunci se adauga cartofii dulci copti cu ceapa verde (ii taiati in bucatele mai mici de data asta, nu lasati rondelele intregi) si se amesteca pe final ca sa se prinda cartofii de omleta.Langa asezati putina branza moale sau puteti rade parmezan.

Omleta cu cartofi dulci

De ce este benefic uleiul de cocos si care este compozitia sa nutritiva?
 
Uleiul de cocos este singurul ulei vegetal care are cea mai mare concentratie de acizi grasi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce am putea crede, sunt benefici pentru sanatate. Asta datorita continutului de acid lauric, caprilic si capric care sunt asimilati rapid in organism si sunt transformati in energie. De aceea, uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport in mod regulat.
 
Totodata, studiile au dovedit faptul ca aceste grasimi au efecte terapeutice asupra organismului,  ridica nivelul colesterolului „bun“ din organism si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. In plus, uleiul de cocos contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale. 
 
Un alt beneficiu al uleiului de cocos este stimularea sistemului imunitar datorita antioxidantilor naturali. Acesta mai contine vitaminele A, C, D, fier si calciu, care ajuta la reglarea digestiei si a metabolismului. Raportat la 100 de grame de ulei de cocos, uleiul de cocos are 862 de calorii.
 

Înscrie-te la o
consultaţie gratuită!

Pentru că ești
important PENTRU NOI!

Completează
TESTUL
GRATUIT

Newsletter ÎNSCRIE-TE