Totul despre ghimbir

În ghimbir există o mulțime de nutrienți și componente bioactive care au beneficii puternice asupra organismului, fiind unul dintre cele mai sănătoase și gustoase condimente din lume. Este un condiment versatil, ușor de introdus în multe rețete și este asociat cu înfrângerea răului de mișcare, cu o mai bună funcționare a creierului și multe altele.
 
Beneficiile ghimbirului asupra sănătății rezultă într-o mare măsură din conținutul de antioxidanți, dar și al altor componente terapeutice, precum gingerolul. Așadar, pentru ce este bun ghimbirul și cum îl poți incorpora în dieta ta? Iată ce trebuie să știi despre ghimbir și cum te poți bucura de efectele sale.
 
Tratează greața. De-a lungul timpului, oamenii au folosit ghimbir pentru a trata răul de mare și senzația de greață de dimineață. Rezultatele a 12 studii, având ca participante 1.278 de femei însărcinate, au arătat că ghimbirul este eficient în ameliorarea senzației de greață, având efecte secundare minime. În plus, un alt studiu realizat de University of Rochester Medical Center a demonstrat, printre efectele ghimbirului, se numără capacitatea acestuia de a reduce starea de greață a pacienților care fac chimioterapie.
 
Luptă împotriva infecțiilor fungice. Infecțiile fungice pot cauza o varietate de afecțiuni, precum candidoza sau ciuperca piciorului. Din fericire, utilizând ghimbir putem distruge ciupercile care provoacă afecțiuni datorită proprietăților sale anti-fungice.
 
Oferă protecție împotriva ulcerului stomacal. Mai multe studii au demonstrat că utilizarea ghimbirului ar putea preveni formarea ulcerului stomacal. Un studiu din 2011 în care au fost folosite animale a arătat că pudra de ghimbir a oferit protecție împotriva ulcerului indus prin aspirină prin blocarea activității enzimelor asociate cu formarea ulcerului.
 
Ameliorează durerile menstruale. Simptome precum durerea, dismenoreea (crampele menstruale) și durerile de cap sunt asociate cu menstruația în cazul multor femei. Deși majoritatea apelează la medicamente pentru a ameliora simptomele, utilizând ghimbir ar putea obține aceleași rezultate. Un studiu publicat în The Journal of Alternative and Complementary Medicine a arătat că ghimbirul este la fel de eficient în reducerea durerilor menstruale precum ibuprofenul.
 
Ar putea inhiba dezvoltarea cancerului. Din lista de beneficii ale ghimbirului, probabil cele mai impresionante sunt proprietățile sale anti-cancer, datorate componentei 6-gingerol. Unele studii de laborator arată că miraculosul condiment numit „ghimbir”, alături de componentele sale, poate fi eficient în blocarea dezvoltării celulelor canceroase în cazul cancerului ovarian, pancreatic și de prostată. Cu toate acestea, este necesară continuarea procesului de cercetare pentru a determina modul în care ghimbirul inhibă dezvoltarea cancerului și cum poate fi folosit în ajutorul pacienților.
 
Reglează nivelul glicemiei. Un nivel mare al glicemiei poate cauza o mulțime de simptome negative, de la urinarea frecventă și setea excesivă, pâna la durerile de cap și migrenele. Dacă nu este tratată, poate duce la probleme mult mai serioase. Putem evita aceste efecte utilizând ghimbir, acesta contribuind la menținerea unui nivel normal al glicemiei.
 
Ameliorează durerile articulare și musculare. Datorită abilității sale de a reduce inflamația, adăugând ghimbir în dietă contribui la tratarea durerilor musculare și a durerilor articulare cauzate de artrita.
 
Scade nivelul colesterolului. De la producerea bilei până la fabricarea hormonilor, colesterolul este esențial pentru sănătate. Totuși, nivelul mare de colesterol poate crește riscul apariției unor boli ale inimii. Unul dintre cele mai mari beneficii aduse de ghimbir este abilitatea sa de a scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor într-un mod natural.
 
Îmbunătățește funcționarea creierului. Bolile neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson au fost asociate cu stresul oxidativ și inflamația cronică în creier. Cu proprietățile sale antiinflamatoare, ghimbirul poate juca un rol important în sănătatea creierului.
 
Blochează infecțiile bacteriene. Alături de proprietățile anti-fungice, ghimbirul luptă și împotriva infecțiilor bacteriene. Bacteriile patogene cauzează, adesea, afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, pneumonia și bronșita.
 
Ameliorează inflamațiile. Deși inflamația poate fi o reacție normală și sănătoasă a sistemului imunitar ca răspuns la răni și infecții, inflamația cronică poate contribui la apariția bolilor de inimă, a obezității, diabetului și cancerului. Ghimbirul ar putea inhiba anumiți markeri inflamatori și poate preveni apariția cheagurilor de sânge, reducând riscul unui atac de cord.
 
Contribuie la o bună digestie. Un alt beneficiu puternic al ghimbirului este abilitatea sa de a susține digestia sănătoasă, prevenind problemele precum dispepsia.
 
 

Înscrie-te la o
consultaţie gratuită!

Pentru că ești
important PENTRU NOI!

Completează
TESTUL
GRATUIT

Newsletter ÎNSCRIE-TE