Mâncăm mult și suntem subnutriți

Alimentația și starea nutrițională (dacă orgenismul are parte de toți nutrienții necesari) au efecte profunde asupra sistemului imunitar, a rezistenței la infecții și a autoimunității. Nutrienții influențiază sistemul imunitar, sporindu-i sau deprimându-i activitatea, în funcție de calitatea lor și câți sunt consumați și absorbiți în organism. Lipsa nutrienților din alimentație, în special în combinație cu un exces de carbohidrați și de anumite grăsimi inflamatorii, este strâns legată de dezvoltarea și progresia bolii auoimune.
 
Dieta occidentală sau cea americană tipică sunt in exemplu bun de diete cu deficiențe nutriționale și cu exces de carbohidrați și grăsimi inflamatorii (fapt ce explică și creșterea incidenței atâtor boli). Ca regulă generală, mâncăm mult și suntem subnutriți. Poate vă gândiți că mă refer la cei care consumă alimente de la fast-food ori procesate sau tot felul de alte lucruri nesănătoase. Așa este. Dar mă refer și la cei care trăiesc cu impresia că se hrănesc sănătos-consumând cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
 
De ce conține dieta occidentală atât de puține vitamine și minerale? Din multe puncte de vedere, problema o reprezintă cerealele. Nici măcar cerealele integrale nu sunt alimente suficient de bogate nutrițional: legumele conțin cel puțin la fel de multe vitamine și minerale (deseori, chiar de zeci ori mai multe!) Singurele excepții sunt sodiul și manganul, ce se găsesc, în mod egal, atât în cereale, cât și în legume, dar și seleniul, mult prezent în cereale. Dar și cantități semnificative mai mari de seleniu se găsesc  în carea roșie, în fructe de mare, în carnea albă, în oleginoase și ouă. 
 
Sursă: Metoda Paleo-Dr Sarah Ballantyne

 

Ția plăcut articolul?
Te preocupă starea sănătății tale?
Vrei să consumi alimente de calitate?

Înscrie-te la o
consultaţie gratuită!

Pentru că ești
important PENTRU NOI!

Completează
TESTUL
GRATUIT

Newsletter ÎNSCRIE-TE