Consumul tărâțelor din grâu reduce nivelul vitaminei D din organism!

 

 

Studiile epidemiologice realizate la începutul anilor 1980 au arătat faptul că deficitul de vitamina D și rahitismul (o boală caracterizată de carența de vitamină D, fosfor și calciu, ce afectează sistemul osos) erau mai întâlnite la persoanele ce mâncau pâine din cereale integrale nedospite, în pofida expunerii adecvate la soare. Dorind să afle de ce, un grup de cercetători s comparat nivelurile plasmice de vitamina D ale voluntarilor care au urmat o dietă  normală, cu ale voluntarilor care au adoptat diete suplimentate, zilnic, cu 60 grame de tărâțe din grâu. După 30 de zile, nivelurile vitaminei D în cazul voluntarilor ce consumaseră tărâțe din grâu scăzuseră considarabil.
 
Deși nu a fost  determinat cu certitudine modul în care consumul tărâțelor din grâu influențiază nivelul de vitamina D din organism, autorii studiului au speculat că o componentă din tărâțe a interferat cu circulația enteropatică a metaboliților vitaminei D (de exemplu, reciclarea vitaminei D din intestin în ficat), stimulân eliminarea vitaminei D din intestine. Așa că în loc să fie absorbită aici, vitamina D era excretată. Deficitul de calciu poate crește, de asemenea, inactivarea vitaminei D din ficat.
 
Sursă: Metoda Paleo-Dr Sarah Ballantyne
 
Vrei să ai o viață de calitate?
Vrei să consumi alimente mai nutritive?

Înscrie-te la o
consultaţie gratuită!

Pentru că ești
important PENTRU NOI!

Completează
TESTUL
GRATUIT

Newsletter ÎNSCRIE-TE