Lucruri despre miere, pe care încă nu le-ai știut

 

Este alimentul omului încă din antichitate. Rădăcinile culturii consumului de miere le putem găsi în cele mai vechi timpuri. A fost consumată de egipteni, popoare grecești, romane și germanice. Relația oamenilor cu albinele este evidențiată de o pictură rupestră spaniolă ce reprezintă o femeie care colectează fagure de miere, dar au găsit miere chiar și în mormintele faraonilor egipteni. Cea mai veche miere are aproximativ 5000 de ani și își păstrează calitatea într-o formă cristalizată. Este o concepție greșită că mierea poate expira și nu mai poate fi folosită. Papirusul egiptean Ebers, care conține rețete medicale, menționează peste 300 de rețete în a căror compoziție apare și mierea. Pe lângă toate acestea, mierea a fost folosită și pentru îmbălsămarea cadavrelor.
 
Mierea organică și non-organică. Mierea organică este acea miere care nu conține ingrediente adăugate, substanțe chimice, zaharuri complexe. În cazul mierii bio, coloniile de albine nu primesc tratament chimic și nu au colectat de la apicultori unde s-a produs orice fel de pulverizare. Marca comercială apare pe etichetă și este necesar un fond de laborator serios pentru a obține licența.
 
Mierea nu hrănește numai interiorul.  Aproximativ 80% din miere este reprezentat de glucoză și fructoză, restul constă din apă, aminoacizi, enzime, substanțe biogene, uleiuri esențiale, minerale (în principiu potasiu, fosfor, sodiu și calciu), respectiv conține și vitamenele B și C. De asemenea, este utilizată în cosmetică pentru producția cremelor și balsamelor. Folosirea ei ajută pielea să devină mai moale și hidratantă.
 
Are un conținut intern bogat. Mierea este singurul aliment care conține  toate elementele necesare pentru o viață sănătoasă. În mare parte este compusă din glucoză și fructoză, dar pe lângă acestea conține calciu, cupru, fiere, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc și în mică măsură conține și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, respectiv vitamina C. Cu cât mierea are o culoare mai închisă (cum ar fi mierea de pădure), cu atât conține mai multe elemente minerale. În general, 22 din cei 24 de aminoacizi necesari corpului uman sunt prezenți în polen, ceea ce oferă și culoarea acestor tipuri de miere.
 
Cu trecerea timpului, mierea suferă modificări fizice – se cristalizează, deoarece este o soluție suprasaturată (conținutul său de apă ajunge rar la 20%). În acest caz, glucoza produce cristalul, dar acest lucru nu are deloc efect asupra calității mierii, doar culoare ei devine mai deschisă. Mierea poate fi folosită în același mod, când este încălzită, poate fi recuperată starea lichidă inițială. Însă trebuie să avem grijă să nu fie încălzită la peste 40°C, deoarece încălzirea excesivă poate determina descompunerea enzimelor și a vitaminelor.
 
Mierea extraflorală nici nu este miere „adevărată”? Este un fapt bine cunoscut că mierea este făcută din nectar colectat din flori. Ceea ce nu este cunoscută de toată lumea este că mierea extraflorală provine din produsul final al selecției afidelor și a altor insecte mai mici. Aceste insecte folosesc acele proteine din seva plantei de care au nevoie (aproximativ 3–4%), restul de solutii de zahăr (produsă de către plantă în timpul fotosintezei) trece în aer liber prin tractul digestiv. Din această cauză, mierea extraflorală are un gust aparte, este foarte dulce, se absoarbe rapid și este cea mai bogată în minerale: calciu, cupru, fiere, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc.
 
O sursă de energie instantanee pentru corpul nostru. 100 de grame de miere oferă organismului nostru 1350–1450 kJ de energie, la care celule noastre au acces imediat. Datorită absorbției sale rapide, ajută la efectuarea activităților fizice, psihice și sportive, reducând dezvoltarea febrei musculare.
 
Sursa: Szász Mátyás, Corund, 2019, https://www.havasimez.ro/ro
 
                                                                

Înscrie-te la o
consultaţie gratuită!

Pentru că ești
important PENTRU NOI!

Completează
TESTUL
GRATUIT

Newsletter ÎNSCRIE-TE