Care sunt „bolile civilizației” de azi?

 

Din păcate, este adevărat că, în ciuda dezvoltării neîntrerupte a sistemului medical, din a doua jumătate a secolului al XX-lea, în comunicarea din domeniul sănătății a devenit din ce în ce mai frecventă expresia de „bolile civilizației”. Acest termen este numele unui rezumat al condițiilor patologice și al proceselor a căror răspândire socială în creștere poate fi asociată în mod clar cu alimentația și stilul de viață obișnuit, reflectând efectele globale ale „civilizației occidentale” și consecințele sociale pe termen lung ale acestor efecte. 

Care sunt aceste boli ale civilizației?

Aici enumerăm – fără ca lista să fie completă – anumite tipuri de boli canceroase (cum ar fi cancerul de colon), hipertensiunea arterială, boala coronariană, diabetul, diferite tipuri de dureri articulare, osteoporoză, tulburări de somn, atacuri de panică și depresie. În afară de bolile menționate mai sus, chirurgii includ excesul de greutate. Cred că obezitatea nu este o „boală” care trebuie tratată singură, ci un simptom care este cu siguranță agravat de factorii de mai sus. Boala civilizației cu cea mai izbitoare creștere a răspândirii este cancerul, alături de bolile alergice datorate slăbirii sistemului  imunitar, tulburărilor sistemului metabolic și hormonal, afecțiunilor sistemului locomotor, bolilor cardiovasculare și diferitelor boli ale tractului digestiv care includ tulburări digestive și inflamații. Întreaga imagine este completată de acele simptome fizice care, în urmă cu câteva decenii, au afectat numai generațiile mai în vârstă, iar în zilele noastre și pe generațiile mai tinere. Acestea includ tulburări metabolice, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, inflamații locomotorii. 

Acest lucru se datorează, în principal, faptului că oamenii de astăzi consumă din ce în ce mai multe substanțe străine corpului și puține nutriții naturale. În plus, consumul de lichide este limitat doar când apare senzația de sete, alături de stilul de viață sedentar, fără activități fizice regulate. Datorită constipației frecvente, reziduurile organismului care ar trebui eliminate prin fecale zilnic sunt eliminate o dată sau de două ori pe săptămână, astfel încât flora intestinală devine nesănătoasă și poate duce la degradarea intestinului gros, provocând un „efect de auto-otrăvire”. Acest efect contribuie la slăbirea sistemului imunitar, din cauza florei intestinale nesănătoase.

Datorită alimentației incorecte, ficatul gras devine tot mai frecvent. Această boală a fost asociată anterior doar cu alcoolismul. Astăzi, tulburarea metabolismului carbohidraților contribuie la dezvoltarea și agravarea acestei afecțiuni. Prevalența carbohidraților rafinați duce la rezistența la insulină31 și se pot acumula grăsimi pe vasele de sânge. Prin urmare, vasele de sânge pot deveni mai înguste și stenoza coarctației poate duce la hipertensiune arterială ceea ce crește riscul de infarct și accident vascular cerebral. Ca urmare a efectelor negative care afectează organismul, bolile alergice cresc funcționarea sistemului imunitar, ceea ce duce la slăbirea acestuia care, alături de stresul psihologic din cauze sociale, facilitează apariția tumorilor maligne.

Deteriorarea treptată a toleranței la stres crește povara psihologică și socială. Acestea chinuie sufletul și consumă multă energie. Acumularea stresului de-a lungul anilor (adică tensiunea care nu poate fi compensată prin relaxare) poate fi permanentă și poate provoca tulburări sufletești permanente. Astfel de afecțiuni pot include anxietate, tulburări de somn care pot duce eventual la boli mai grave cum ar fi atacul de panică, depresia.
Deteriorarea calității vieții omului de astăzi are loc la vârste din ce în ce mai fragede. Sincer, acum nu există nici un om al „civilizației occidentale” care să aibă condiția optimă a corpului și calitatea vieții așa cum ar trebui să fie în mod normal. Pe baza experienței dobândite până în prezent din program Corpservis pot spune, cu îndrăzneală, că există o singură soluție disponibilă la această problemă pentru o persoană care trăiește într-un astfel de mediu social: schimbarea radicală a stilului de viață.

Sursa: - fragment din carte "Cheie pentru corp" 

 

Modificarea stilului de viață este o schimbare radicală

care se extinde la dietă, organizarea activităților

dintr-o zi și stilul de viață al unei persoane.

 Această carte vă ajută să faceți primii pași în acest scop.

 

 COMANDĂ CARTE

PENTRU O VIAȚĂ ECHILIBRATĂ

ȘI UN CORP SĂNĂTOS!

 

 

Înscrie-te la o
consultaţie gratuită!

Pentru că ești
important PENTRU NOI!

Completează
TESTUL
GRATUIT

Newsletter ÎNSCRIE-TE